Saturday, March 28, 2009

Maafkan AKU

Sekalung tahniah diucapkan kepada rakyat Malaysia.
Nampaknya mereka sudah mula sedar dan terbuka minda.

Keprihatinan mereka terhadap perubahan iklim dan isu kepupusan sumber tenaga terbukti apabila kita menjadi salah satu negara paling ramai menawarkan diri untuk bergelap bersama dunia sempena acara Earth Hour tahun lepas.

Acara kesedaran alam sekitar itu kini dianjurkan secara berkala setiap tahun dan dipromosikan secara besar-besaran oleh Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF).

Tahun lepas berpuluh-puluh monumen ikon dunia termasuk Opera House di Sydney, jambatan San Francisco malah tidak ketinggalan seluruh kampus Universiti Sains Malaysia (USM) telah menyahut cabaran untuk bergelap selama satu jam.

Seperti tahun sebelumnya, Earth Hour 2009 akan berlangsung pada hari ini serta bakal dijayakan oleh sekurang-kurangnya 75 negara.

Earth Hour tahun ini turut disokong oleh stesen televisyen tempatan, 8TV, stesen radio Hot FM dan beberapa mercu tanda negara termasuk Menara Kuala Lumpur (KL Tower), Angkasapuri, Sunway Pyramid dan Mid Valley Megamall.

Lihatlah sekarang ini pelbagai kempen berlumba-lumba dijalankan oleh pelbagai saluran pihak media massa ini bagi membantu menjayakan matlamat program ini.

"Namun maafkan aku dunia, aku tidak mampu menyahutnya. "

Bukan aku tak prihatin, bukan aku tak peduli.

Namun aku tak mampu menyahut seruan tersebut di saat rakyat Palestin terpaksa bergelap bukan disebabkan Earth Hour, tetapi disebabkan ketidakprihatinan dunia terhadap nasib dan kesengsaraan yang terpaksa mereka tanggung akibat daripada kezaliman kerajaan Zionis Israel!

Apakah selama ini kita tidak sedar atau sengaja memekakkan telinga saja??

Disini, ingin aku tegaskan sebagai peringatan untuk diri aku terutamanya serta kalian semua..

"Membantu mangsa di GAZA serta PALESTIN adalah satu KEWAJIPAN bagi KITA"

Ramai ulama yang memberikan pandangan sbegitu.Hairan juga aku terhadap keunikan sikap masyarakat Malaysia terutamanya umat Islamnya.

Mereka begitu marah sekali dengan tindakan Israel yang mengganyang hebat umat Islam di Gaza,tetapi dalam masa yang sama mereka tetap juga masih menggunakan barangan dari Israel dan sekutunya.
Dimanakah ketegasan kita terhadap isu ini. Adakah kita lebih suka diketawakan serta dimain-mainkan oleh musuh-musuh Islam dengan sikap kita yang hanya hangat-hangat taik ayam sahaja. Harap sama-sama kita fikir-fikirkan.Ayuh kita bangun bersama memboikot barangan Israel serta sekutunya. Buktikan umat Islam boleh bangkit serta bersatu padu. Ayuh!!!

Satu lagi yang membingungkan aku!!Kenapa tidak ada mana-mana badan antarabangsa melancarkan kempen memboikot walau sejam barangan Israel, kenapa tidak melancarkan kempen mengutuk walau sejam terhadap Amerika Syarikat, kenapa tidak ada mana-mana badan atau NGO melancarkan kempen membenci Ehud Ohlmert dan sekutunya walau sejam di atas tindakan zalim mereka.mungkin ada yang mempertikaikan, apa relevannya kemusnahan alam dan kezaliman Israel, namun aku tetap berpendirian kemusnahan alam bermula disebabkan manusia sendiri zalim terhadap manusia yang lain

di atas sebab itu aku memohon maaf, meminjam kata bekas Menteri Besar Perak,
Saya Pohon Derhaka!

disunting oleh : PLX Muhammad Khairul Adham Bin Mat AKhir
sumber dari http://syahrilkadir.wordpress.com

2 comments:

fadhilah alimin said...

psst..cikgu!haha
suke bce..tp..
bukn POHON DERHAKA la..
tp SEMBAH DERHAKA!!
heee..
(sharing is caring kan??ngeh3)

PLX Muhammad Khairul Adham Bin Mat Akhir said...

Erm..
biaq p a
he3
janji org paham apa mksd ak tulis tw..
he5
btw
maseh byk2