Saturday, August 22, 2009

Aku,Kamu & Ramadhan..

Pernah orang bertanya dengan hairan,

"Eh, orang yang bersolat pun dimasukkan ke neraka jugak ke??"

Benar.

Orang bersolat pun turut dihumbankan ke neraka Allah.

Tapi..

Atas alasan apa??

cuba renungi firman Allah ini:

"Kecelakaan besar bagi orang-orang ahli sembahyang. (laitu) mereka Yang
berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya"

(surah Al-Maaun:5-6)

Solat adalah satu platform untuk kita berhubung dengan Allah. Solat yang khusyuk ialah solat yang dapat mencegah dirinya daripada perkara mungkar. Solat yang dapat menghidupkan hati yang mati dan sentiasa memotivasikan diri dalam membuat perkara ketaatan. Amat malang, jika kita mengerjakan solat tetapi tidak menjaga solat kita dengan baik(menyempurnakannya dengan lalai). Mahukah kita menjadi golongan celaka yang lalai dalam solat disebut oleh Allah?

Timbul pula persoalan yang lain:

"Kalau solat pun kalau kita tak jaga, sudah ada balasannya.
Adakah puasa pun begitu jugak?"

Sebuah hadis shahih mungkin boleh menjawab persoalan diatas.







Yakinlah..
Allah adalah pencipta kita dan seluruh isi alam ini.
Sebagai Pencipta, Dia amat mengetahui apa yang terbaik untuk ciptaannya.
Setiap larangannya adalah tanda kasih sayangNya kepada kita.
Semoga Allah sentiasa hidupkan hati kita untuk sentiasa memperbanyakkan amal ketaatan kepadaNya dan berjuang atas jalanNya serta menjauhi apa yang dilarangnya

Friday, August 14, 2009

Papai UIAM..


"Ish.. Camna a aku bole kluaq dari UIA ini".bisik hati kecil aku.

Sebelum ini aku memang mentah-mentah menentang untuk belajar di Institut Perguruan Malaysia. Tetapi entah bagaimana, aku dengan rela hatinya memaksa diri aku untuk menamatkan pelajaran aku di UIA. Sebelum keluar dari UIA, berkali-kali juga aku melakukan solat sunat isthikarah. Namun, tiada sebarang petunjuk yang aku temui.

"Kita hanya merancang, Alla
h yang menentukan"

Kata-kata tersebut sedikit sebanyak menjawab persoalan aku. Aku sedar. Mungkin Allah sedang menguji aku dan mengetahui apa yang terbaik buat aku. Cuma kita sebagai manusia sering terlepas pandang dan tidak sedar. Kadang-kadang keputusan yang dibuat oleh kita tidak semestinya selalunya tepat dan baik. Bagi kita, keputusan kita sentiasa terbaik. Hakikatnya tidak. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.

"Kalau kita berat hati kepada pilihan tersebut, tetapi kita terpaksa pergi juga. Ha'ah. maka itu kebaikan bagi kita. Itu adalah pilihan dari Allah".kata Dr Haron Din dalam tazkirahnya tentang solat sunat Isthikoroh.

Banyak maklumat aku perolehi tentang solat sunat isthikoroh yang sebenar melalui laman web rasmi darussyifa. Kata-kata dan maklumat tersebut sedikit sebanyak menaikkan motivasi aku. Kini, hati aku sudah mula yakin dan semangat. Aku yakin dengan jalan yang Allah pilih kepadaku. Lagipun, aku berasal dari sebuah keluarga yang serba kekurangan. Tambah pula, aku merupakan anak pertama dilahirkan dalam keluarga aku. (anak sulung a.hehe). Bekerja sendiri sebagai pendawai elektrik, tidak menjamin pendapatan yang tetap bagi ayahku.

"Mungkin elaun dan jaminan kerjaya sudah boleh meringan beban dan kesusahan hati ibubapa aku. Sudah banyak ayah aku berkorban untuk aku,tidak salah kalau aku pula berkorban untuk dia pula.Selepas tamat belajar dimaktab, aku masih ada peluang untuk belajar law lagi. Insya-Allah...".detik hati aku

Cuma.... kadang-kadang, aku berasa bersalah dan menyesal. Hmm..
Disana, aku telah dibebani dengan beberapa tanggungjawab. Antaranya aku telah dipertanggungjawabkan untuk memegang jawatan sebagai ahli syura majlis perwakilan pelajar undang-undang (MeleX) , fasilitator/naqib study circle dan Exco Publication & Information Mahallah Representative Comitte (MRC). Aku berasa bersalah tidak sempat untuk menyumbang bakti. Apatah lagi, aku tidak sempat untuk mengadakan study circle/usrah kali pertama dengan ahli-ahli usrah aku.

Tidak juga dilupakan,banyak kenangan manis bersama kawan-kawan aku disana terutamanya teman-teman aku di bilik aku. B2-3-6. Gelak tawa bersama mereka, tidak akan aku lupakan. (hihi.bukan ayat poyo a). Banyak benda yang aku belajar dari mereka.

Apapun aku tidak mahu lagi bercerita panjang....

Aku tidak perlu sedih lagi. Peristiwa yang lalu jangan sentiasa dikenangkan. Jangan sampai menyebabkan diri patah semangat untuk mencipta langkah baru dan memajukan diri terhalang. Aku perlu redha,bersemangat dan yakin jalan yang aku pilih sekarang adalah jalan yang terbaik buat agamaku,diriku,keluargaku, dan masa depanku.










Saturday, June 6, 2009

Campus Life

Setelah sekian lama tangan ak menyepi dari dunia penulisan bloggers,
Entah kenapa, mungkin kesibukan masa kot.. hehe..

Alhamdulillah..
Aku diberi Allah kekuatan untuk kembali menulis..
Walaupun kali ini hanya pendek sahaja coretanku..

Hu'uh...
Menjadi anak perantauan ini sememangnya memerlukan banyak cabaran rohani,mental dan fizikal.. haha
Buat kali pertama ak menjejakkan kaki di bumi Negeri Sembilan,

Aku hanya insan biasa,
Setiap saat jarum jam berdetik,
Setiap kali fajar menyinsing,
Aku insaf dan mula sedar,
Banyak kekurangan yang masih bersawang dalam diriku,
Kepada Al-Wahid aku berserah dan berharap..
Disinilah tempat yang akan mentarbiyah dan mengajar aku segala-galanya tentang kehidupan..

Tempat yang bernama di CFS IIUM Nilai

hehe..
Sori r sajak n posting ak ni berserabut sikit,
btw.. hrp semua paham noh..
sekian terima kasih...

Monday, April 20, 2009

Kena TAG!!

ALOR SETAR - Satu peristiwa yang agak malang telah menimpa seorang pelajar lepasan SPM 2008. Dipercayai, dia telah di’tag’ oleh seorang mak cik yang hanya ingin dikenali sebagai nfah_salute (ngeh3) melalui sebuah blog kepunyaan mak cik tersebut. Keadaan itu telah menyebabkan masa bekerja pelajar berkenaan terganggu ekoran terpaksa memenuhi permintaan mak cik tersebut.(hahahaha). Menurut pelajar berkenaan, ini merupakan pengalaman pertama dia di’tag’. Sebelum ini dia asyik melihat orang lain saja di’tag’ tanpa mengetahui apakah yang dimaksudkan dengan tag itu. Kini, dia pula terpaksa menghadapinya. Menurut pihak polis pula, kes ini masih dalam siasatan atau tidak akan disiasat langsung atas alasan membuang masa dan tidak berminat. Pelajar berkenaan kemudiannya menasihatkan para pembaca sentiasa berwaspada agar tidak di’tag’ oleh mak cik ini. Dia kemudiannya mengucapkan sekalung takziah kepada mereka yang telah di’tag’.(agagagaga)
Berikut merupakan tuntutan tag tersebut yang kononya dikatakan dianugerahkan award.(hi5)




award rules :
1. Insert this badge or the pic above to inform u have been awarded.



2. Make sure u take the pic n said it is from.

3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.

4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell their names in your blog

5. Dont forget to go to their blog and tell them they have been tagged !!!


10 FAKTA or HOBI sal aku:

1.minat gak membaca.Apa-apa buku ak hentam je.Tapi klo buku-buku keluaran kementerian pendidikan dan
novel.Aku malas SIKIT je sebab bosan dan tebal sangat.ngeh3.
2.Suka giler apa-apa aje yang berkaitan komputer. Buktinya, sekarang aku bekerja di cc.hahahaha.Bukan aku nak bangga ar tapi ini kan fakta dan bukti.
3.Aku juga jatuh hati dgn dunia bisnes ni. Gpon ni kn slh st sunnah nabi. Banyak dh busines ak join. Dekat hostel aku dulu, aku telah berjaya mengHPAkan bdk-bdk dkat sana dsmpg mperkenalkn produk ISLAM HPA dlm khdpn mereka.agagaga.Yang latest ni, ak br je join Mobile-Money. Seronok!!
4.Shhhhh!!..klo nk tw ak masih minat lagi dengan ceta2 katon mcm power ranger, masked rider ,naruto n mcm2 lg ar. Bukan apa, ceta2 ni ada faedahnya tw. Ceta ini dpt mgjr penonton aksi2 yg tbaru n bkesan utk mglhkan pnjnyah.ha3.
5.Ha’ah kalo soal politik ni. Mmg ak mnt. Tp x pyh ar mgulas lnjt benda ni sgt. Ak stil muda, x mo lg tggl dkt hostel ISA.hi3.
6.Aku suke dgaq lagu2 nasyeed ngan indie. Tapi, bla ak pk balek, semua lgu ak mnat asalkan sdp je.
7.Suka makan cendoi sampai ak tlah diangrhkan gelaran mat cendoi.ha3.
8.Minatinat dengan matematik tp syg klo bab buat latihan math ni ak nombor second las malas.hahaha
9. Minat nak belajar silat. Tapi smpy la x dpt blajo g..
10. yg las ni, nk gtw apa ar.erm..suke suki kot..ha4


5 other blogger yang benaseb mlg mcm ak.(ha5)!
ak qsa x pyh fowad ko. Cian kt depa.ha5

Monday, April 13, 2009

Jangan Hangat-hangat Taik Ayam Saja!!

Renungan untuk aku terutamanya sebagai orang yang menyampaikan..
Seterusnya buat tatapan serta ingatan kamu yang bergelar MUSLEEM:


Segala puji bagi Allah. Selawat dan Salam semoga terlimpah atas Rasulullah, keluarga, para sahabat, dan orang yang mengikutinya.

Moga kita termasuk dalam golongan yang meyakini bahawa Tuhannya Allah yang Maha Esa, Rasulullah suri teladannya, Al-Qur’an panduannya, Jihad adalah satu-satunya jalannya, dan mati Syahid Fisabilillah adalah cita-citanya yang tertinggi.

Sudah cukup kata-kata, sudah mual kita memutuskan resolusi-resolusi yang tidak dipraktikkan, sudah jemu kita dengan slogan-slogan yang tidak membawa kepada apa-apa tindakan. Sudah sampai masanya kita melakukan sesuatu demi menyelamatkan Palestin khususnya Gaza.

Persoalannya, apakah mungkin kita menggerakkan uma
t Islam untuk menyelamatkan Palestin jika kita masih naïf tentang apa yang sebenarnya berlaku kepada Palestin? Apakah cukup dengan hanya menggelengkan kepala, menanti isu ini pudar daripada siaran media selepas seminggu dua, dan kemudian menggelengkan kepala lagi untuk pusingan yang seterusnya?

Dalam situasi yang kian terdesak (serangan paling dahsyat sejak perang Arab-Israel 1967), sudah tentu jihad perang di jalan Allah untuk mempertahankan dan mendapatkan kembali tanah asal Palestin menjadi keutamaan, namun bagi kita yang belum ditakdirkan untuk menyertainya, maka syariat Islam mewajibkan ke atas kita untuk berjihad berdasarkan keupayaan dan kemahiran masing-masing, Inilah selemah-lemah jihad di jalan Allah yang boleh dilaksanakan oleh setiap dari kita.



Allah S.W.T. berfirman: “Dan persiapkan (diri kamu dalam) menghadapi mereka (dengan) apa (sahaja) yang kamu mampu dari (bentuk-bentuk) kekuatan, dan dari kuda-kuda yang disiap siaga. Dengan (kekuatan) itu kamu menakutkan musuh Allah dan musuh kamu”
(Al-Anfaal:60)

Dalam ayat ini Allah menyuruh kita sekadar yang termampu, Allah tidak membebankan kita dengan apa yang kita tidak mampu. Maka wajib bagi kita untuk melaksanakan jihad yang mampu kita lakukan.

“Medan kata-kata tidak sama dengan medan amal. Medan amal tidak sama dengan medan Jihad. Medan Jihad yang salah tidak sama dengan medan Jihad yang Sahih yang berhasil lebat dari pengorbanan yang minimal dan optimal”
(Hassan Al-Banna)

JIHAD KITA

Seboleh mungkin, hadirkan diri ke program rapat umum dan demonstrasi anti-Zionis Israel. Jangan hirau vox populi yang mengatakan ini adalah satu tindakan yang sia-sia. Hanya orang buta sahaja yang tidak dapat melihat kebangkitan kemarahan masyarakat dunia. Hanya orang pekak sahaja yang tidak mendengar jeritan bantahan masyarakat dunia.

Bahkan golongan Yahudi anti-Zionism pun turut serta dalam demonstrasi-demonstrasi tersebut. Demonstrasi di US, Kanada, UK, Perancis, Sepanyol, Turki, Mesir, Jordan, Pakistan dan Indonesia telah memberi tekanan psikologi terhadap Zionis Israel dan konco-konconya.

Tekanan yang sebegini kuat telah menyebabkan Yahudi pro-Zionism pula menjalankan demonstrasi anti-Hamas bagi meraih simpati terutamanya di US, UK, Perancis, Sepanyol, German, dan Sweden.

Kita juga perlu kagum dengan Muslim dan non-Muslim di UK yang menjalankan protes setiap hari sejak Gaza diserang, di hadapan Kedutaan Israel di Kensington High Sreet di London. Bahkan, mereka hanya menghentikan protes apabila Israel menghentikan serangan ke atas Gaza. Begitulah kesungguhan mereka, bagaimana pula dengan kita?

“Tidaklah sama antara mukmin yang duduk (yang tidak turut berperang) yang tidak mempunyai uzur dengan orang-orang yang berjihad di jalan Allah dengan harta mereka dan jiwanya. Allah melebihkan orang-orang yang berjihad dengan harta dan jiwanya atas orang-orang yang duduk satu derajat. Kepada masing-masing mereka Allah menjanjikan pahala yang baik (surga) dan Allah melebihkan orang-orang yang berjihad atas orang yang duduk dengan pahala yang besar”
(An-Nisa’:95)

Kemudian, pertingkatkan sentimen kita berkenaan isu Palestin dengan memperluaskan pemahaman kita mengenainya. Sebenarnya kisah perjuangan umat di Palestin amat banyak pengajarannya. Silap jika kita hanya bersimpati.

Kitalah yang sebenarnya perlu belajar daripada mereka, bagaimana membina jiwa merdeka yang mampu sendirian melawan penjajahan Zionis. Oleh itu, fahami isu ini dengan penuh analitikal berdasarkan kaca mata Islam. Laman web seperti

a) http://www.palestine-info.info
b) http://palestinkini.info
c) www.islamonline.com

adalah sandaran utama mengenai berita yang tepat mengenai Palestin. Lain-lain web yang berkait mengenai isu ini adalah seperti

a) http://futurefastforward.com
b) www.inminds.co.uk/boycott-israel.html
c) http://www.jewsagainstzionism.com
d) dan lain-lain.

Kenali mastermind dan keyplayer dalam isu Palestin terutamanya AIPAC (US) a.k.a. The Lobby, Rejim Zionis (Israel), dan pejuang HAMAS (Palestin) dengan buku-buku seperti

a) Inside Hamas: The Untold Story (Zaki Chehab)
b) Hamas: Unwritten Chapters (Dr. Azzam Tamimi)
c) Global Freemasonry (Harun Yahya)
d) The International Jew (Henry Ford)
e) Future FastForward Trilogy (Mathias Chang)
f) The Protocols of the Elders of Zion
g) etc.

Insyaallah, pemahaman kritikal berkenaan isu Palestin akan membantu kita menyedari akan hitamnya permusuhan kita dengan Zionis la’natullah.

Firman Allah S.W.T : “Sungguh kamu akan dapati manusia yang paling sengit permusuhannya terhadap orang-orang beriman ialah orang Yahudi dan orang-orang musyrik”
(Al-Ma’idah:82)

Seterusnya, melihat laporan al-Jazeera mengenai laporan berat sebelah media di AS dan juga kejahilan rakyatnya mengenai apa yang berlaku di Gaza amat menyakitkan hati.

Apakah yang boleh kita lakukan?

Gunakan social network yang boleh menghubungkan kita dengan ramai manusia, terutamanya bagi yang mempunyai akses kepada rakan-rakan di dunia barat untuk mendapatkan imej-imej sebenar di Gaza. Bagi para bloggers, jangan henti memasukkan entries berkaitan Gaza bagi mengekalkan kehangatan sentimen ini.

Syabas kepada ikhwah dan akhawat yang blognya dipenuhi dengan karya kreatif, informasi, lagu, gambar dan video berkenaan realiti di Gaza yang sangat menyayat hati.

Bagi ikhwah dan akhawat yang menjadi public figure dalam komunitinya, perlu bagi kita mencontohi George Galloway (Ahli Parlimen Britain). Beliau merupakan pembela masyarakat tertindas dunia di dalam politik UK. Beliau menjadi jurucakap rakyat Palestin, Lubnan, Iraq, Afghanistan, dan juga negara-negara Amerika Selatan. Bak kata Khomeni, pembela golongan mustadh’afin.

Kata-kata beliau telah berjaya membangkitkan semangat masyarakat UK dan membentuk public opinion agar pro-Palestin, samada masyarakat Muslim mahupun non-Muslim.

Selain beliau, public figure yang dilihat menjadi ‘Hero’ dalam isu Palestin masakini ialah, Hugo Chavez (Presiden Venezuela), Evo Morales (Presiden Bolivia), Michael Heart (Penyanyi), Dr. Azzam Tamimi (Penganalisis Politik), Recep Tayyib Erdogan (Perdana Menteri Turkey), Dr.Yusuf al-Qaradhawi (Ulama’ Kontemporeri), Dr. Abdullah Aid al-Qarni (Ulama’ Kontemporeri), Khalid Misy’al (Pemimpin HAMAS) dan lain-lain.

Tidak lupa juga the unsung heroes yang terdiri daripada sukarelawan pertubuhan kemanusiaan yang berani meletakkan nyawa mereka dalam risiko demi membantu rakyat Palestin, antaranya Free Gaza Movement, UNRWA, Red Cross dan lain-lain. Hayati dan contohilah usaha mereka dalam menyedarkan masyarakat mengenai isu ini.

Kekuatan utama rejim Zionis di Palestin adalah sokongan Amerika Syarikat. Negara kuasa besar dunia itu berupaya memanipulasi kewangannya sendiri untuk memberikan sokongan dan bantuan kepada rejim Zionis hasil kombinasi beberapa pihak, khususnya media di Amerika Syarikat yang tidak melapor, melapor secara simplistik, atau memberikan laporan yang salah, untuk mengawal kefahaman penduduk Amerika Syarikat tentang isu Palestin.

Maka tindakan memboikot barangan yang menyumbang kepada kekuatan ini dan tindakan menghentikan penggunaan matawang Dollar Amerika Syarikat adalah tindakan mencegah yang boleh memberikan kesan kepada hal ini, jika umat Islam dan seluruh warga manusia yang prihatin bersatu padu menjayakannya.

Dr. Yusuf al-Qaradhawi telah mengatakan: “Satu riyal (ringgit) yang digunakan untuk membeli barangan Amerika bersamaan dengan sebutir peluru yang akan digunakan oleh tentera-tentera Zionis untuk membunuh anak-anak kecil di Palestin.”

Walau bagaimana pun, tindakan-tindakan ini sahaja masih belum mencapai standard yang ditetapkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. kepada kita. Apakah kekalahan demi kekalahan yang menimpa umat Islam selama ini berlaku tanpa sebab? Apakah kejatuhan kuasa Islam hanya disebabkan oleh faktor luar?

Sesungguhnya mencela kaum Yahudi yang melakukan kerosakan, tidak lebih daripada sekadar kata pepatah Melayu, seperti marahkan anjing menyalak bukit. Yahudi dan kerosakan sudah sinonim, maka janganlah kita sekadar marahkan Yahudi, sebaliknya cerminlah diri kita, apakah yang sedang berlaku kepada umat Islam sendiri?

Sama-samalah kita menghayati peringatan Nabi Muhammad S.A.W. kepada kita:

“Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang kelaparan mengerumuni hidangan mereka.” Maka salah seorang sahabat bertanya,” Apakah karena jumlah kami yang sedikit pada hari itu?” Nabi saw, menjawab,”Bahkan, pada hari itu jumlah kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di lautan, dan Allah akan mencabut ‘rasa gentar’ terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit al-wahnu.”Seorang sahabat bertanya, ‘Apakah itu al-wahnu itu, ya Rasulullah?’ Rasulullah saw, menjawab, “Cinta dunia dan takut mati.”
(Hr Abu Dawud dan Ahmad)

Selagi kita tidak berjihad untuk membentuk diri menjadi Mu’min sejati, selagi itulah kita tidak akan diizinkan oleh Allah untuk melihat pembebasan Palestin dan Masjidil Aqsa. Tragedi di Gaza adalah seruan Allah untuk kita kembali kepada Islam yang tulen.

Ya Allah!
Kami malu menadah tangan memohon bantuan dan kemenangan yang Kau janjikan
dengan dosa dan maksiat yang kami lakukan pada-Mu dalam terang dan sunyi.
Tetapi Ya Allah, hati kami dirajut sebak tak terlafaz,
bagai terdengar-dengar rintihan keluarga kami di sana ya Allah.
Hati kami menangis bersama mereka,
masjid, sekolah, dan rumah mereka diserang jet pejuang dan kereta kebal,
bom digugurkan laksana hujan asid,
namun tangan kami tak terdaya memeluk menenangkan mereka,
menggantikan mereka menggalas senjata walau sebesar seketul anak batu atau sepasang sepatu haus.
Ya Allah, Perkuatkanlah keluarga kami yang sedang dipatah-patahkan tulang belulang mereka,
Kasihanilah keluarga kami yang lemah ditindas, dan bantulah hamba-hambamu yang beriman!
Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami.
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka.

Ya Allah, Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka,
pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka.
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing-anjing kamu kepada mereka
Wahai tuhan yang gagah perkasa
Wahai tuhan yang penuh raksasa
Wahai tuhan yang bersifat murka.
Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Allah

Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,
Kalahkan mereka,Kalahkan mereka,
Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.”
Perkenanlah doa kami ya Allah..!


“Dan janganlah kamu merasa hina, dan jangan (pula) merasa sedih sedang kamulah yang paling tinggi sekiranya kamu orang-orang beriman. Jika kamu ditimpa kesakitan, maka (ketahuilah bahawa) mereka juga ditimpa sakit seperti kamu. Demikianlah Kami mempergilirkan hari-hari (turun naik dan suka duka) dikalangan manusia. Dan supaya Allah mengetahui (siapa benar-benar) orang-orang beriman dan supaya Dia mengambil para Syuhadak dari kalangan mereka. Dan Allah tidak suka orang-orang zalim”
(Ali Imran : 139-140).


Sumber dari :
www.iluvislam.com
Disunting oleh : Muhammad Khairul Adham bin Mat Akhir

Saturday, April 11, 2009

Surat Nik Aziz Kepada YB Nga Kor Ming


13 Rabiul Akhir 1430
9 April 2009

YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
Pejabat EXCO Negeri Perak
30000 Ipoh
PERAK DARUL RIDZUAN.

Menemui YB Encik Nga dengan ucapan salam sejahtera


Yang Berhormat,

Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya telah mengikuti isu di sekitar percubaan YB untuk mengenali Islam melalui pembacaan Ayat-Ayat Al-Quran dengan tekun. Saya juga terharu mendengar keluhan YB yang berbunyi “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan Al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.”

Saya boleh memahami dan menyelami perasaan kecewa yang sedang melanda hati YB. Mudah-mudahan dengan sikap “tidak mesra Umno” dan pemimpin-pemimpin Umno tentang kecenderungan masyarakat Tionghua dan India yang sihat ini, ia akan meningkatkan lagi kesedaran Non-Islam untuk lebih mengkaji, mendalami dan mengadakan forum serta wacana mengenai Islam dengan cara yang lebih meluas.

Saya mempunyai sebuah impian. Dalam tempoh tidak berapa lama lagi mudah-mudahan akan muncul lebih ramai orang dari kalangan masyarakat Tionghua, India, Siam, Bajau dan Kadazan yang tampil menjadi Qari, Ustaz, Khatib dan Imam di seluruh negara. Kalau Jenghiz Khan yang mengetuai tentera Moghul menyerang dan memusnahkan hampir seluruh Kerajaan dan tamadun Islam di Kota Baghdad, tetapi sempat ditebus semula keagungan Islam melalui cucunya yang bernama Aurangzeb yang menegakkan empayar Islam di India kemudiannya. Maka saya mempunyai keyakinan yang kuat bahawa Islam akan kembali gemilang di negara kita melalui kaedah dan insiden yang hampir sama. Mudah-mudahan YB lah orangnya yang akan meletakkan batu asas pertama ke arah menyusun batu bata yang kukuh ini untuk terus bertumpang tindih.

Mari kita bina asas ini dengan mengatur langkah-langkah permulaan melalui seminar, muzakarah, muqabalah, dialog dan wacana. Tajuk-tajuk seperti “dimana tak kenanya Islam” atau “apa mesej al-Quran kepada orang bukan Islam” bolehlah difikirkan. Anggota panel boleh terdiri daripada tokoh-tokoh PAS, Umno, DAP, PKR dan pemimpin-pemimpin NGO, pensyarah serta pendakwah bebas. Ia boleh dijadikan sesi kuliah bersiri yang boleh dianjurkan di PWTC, di masjid-masjid, surau-surau, kuil-kuil dewan-dewan perhimpunan, di universiti-universiti, baik di IPTS atau IPTA.

Sekali lagi saya mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T di atas kekuatan dan keberanian yang ada pada YB. Terus tekun dan beristiqamahlah dalam mengharungi ujian-ujian ini. Insya Allah saya seakan-akan sedang melihat sekerdip lilin yang bercahaya di hujung sana. Marilah kita sama-sama ke sana.


"MEMBANGUN BERSAMA ISLAM"


(TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT)
Menteri Besar Kelantan
Merangkap
Mursyidul Am PAS


dipetik dari : http://www.blogtokguru.com

Friday, April 10, 2009

Aku sudah tidak mengganggur lagi!!



Hari ni sudah masuk 3 hari aku bekerja. Pekerjaan yang aku lakukan sekarang tidaklah sesukar dari pekerjaan yang lain. Seronok oo..

Ngeh3..

Sekali lagi aku tekankan seronok tw bekerja disini. Rasa letih takde langsung. Time bekerja tu rasa masa cepat saja masa berlalu. Tak puas rasa bekerja. Heran gak ak.

Dahulu, aku bekerja sebagai Pengurus SHELL, sekarang ALHAMDULILLAH aku dilantik sebagai wakil rakyat dalam cc. Tapi tak dapat pangkat datuk sebab aku muda g kot. Aku dipertanggungjawabkan menjaga hal kebajikan warga cc n cc tu skali.

perghhhhhhhh!!mercik tu ooo….huhuhu.

Sebenarnya maksud aku disini bekerja sebagai cashier kat cc la.

Apapun, aku bersyukur kepada ALLAH Taala yang mengabulkan permintaan aku selama ini. Maklumlah sebelum ini aku kembali menganggur. So, aku asyik guna duit mak pak aku je. Segan lorh kan..Hari-hari aku pasti mencari pekerjaan yang baru. Tanpa menghirau penat lelah, cewah habis aku redah semua tempat semata-mata nak mencari pekerjaan yang baru. Aku pun tak lupa nak amal solat sunat Dhuha sebab amalan ini boleh meluaskan pintu rezeki tw. Sepanjang aku beramal dengan amalan ini, sejak dibangku sekolah lagi,banyak fadhilat dan hikmah yang aku dapat. Alhamdulillah, setelah aku ikhtiar pastu tambah tawakal pulak, fuh aku berjaya dapat pekerjaan yang mudah ni.

hehehe...

Sepanjang berada disini, takde la sangat masalah yang berlaku. Cuma waktu nak buka pintu kedai tu la, leceh sikit. Susah amat. Kalau lambat sikit, mulalah alarm nak bunyi. Kalau bunyi sedap takpelah, tapi bunyi dia yang bingit tu menyakitkan hati.

Apapun aku seronok dan bersyukur dengan pekerjaan ini. Usaha boikot aku terhadap SHELL selama ini tidak sia-sia. ALLAH telah menggantikan pekerjaan aku yang dahulu dengan pekerjaan yang lebih mudah dan x meletihkan .

Ngeh3..

Sekian..

Saturday, April 4, 2009

Ayoo Nak Kena Intiview la.Toloong!!

Intiview??
Arghhhhhhhhhhh.....

Pasti kita tak senang duduk apabila memikirkannya..
Macam-macam benda yang karut mula bermain difikiran ni..
Camne nak buat a??
Ayooo....
Takot la....

Aha'ah..
Jangan risau..
Kali ini aku nak kongsi ilmu tentang intiview ni
Aku dapat dari sebuah laman web..
Moga-moga ada manfaat bersama..
Meh sama-sama kita Baca.Renung.Fikir.Bertindak

Jom!!!


Pada hemat saya, adalah amat baik jika saya memberikan sedikit manfaat berkenaan kemahiran temuduga buat pengunjung terutamanya bagi mereka yang masih dan sedang bergelumang dengan dunia mencari pekerjaan dan temuduga.

Berdasarkan puluhan sesi mengendalikan temuduga semasa bertugas di industri korporat dan juga beberapa pengalaman rakan-rakan yang lain. Alhamdulillah, saya terlibat sebagai panel untuk menemuduga calon-calon yang punyai keputusan cemerlang seperti CGPA 3.5 ke atas, 'Mumtaz', 'First Class', 'Distinction' dan sebahagiannya mempunyai Ijazah Sarjana.

Malangnya, banyak kali saya dan rakan-rakan di sektor swasta dapati individu yang mempunyai kelayakan akademik cemerlang di Universiti tetapi ianya tidak banyak membantu calon semasa temuduga.

Temuduga Takut @ Seronok?


Kreatif, Berkeyakinan dan Berbakat

Saya bimbang degan fenomena kegagalan sistem peperiksaan di Universiti yang gagal melahirkan seorang yang kreatif, beryakinan serta berbakat. Selain dari pengalaman saya sendiri dan juga apa yang kerap saya dengari dari rakan-rakan, ada graduan cemerlang yang seperti 'batu' semasa interview dan ada juga yang langsung tidak mampu menjawab soalan panel yang berbentuk ujian emosi dan kreativiti menjawab. Mungkin kerana soalan itu tiada dalam silibus buku mereka agaknya.

Mungkin kerana soalan itu tiada dalam silibus buku mereka agaknya.

Saya bimbang, munculnya graduan yang cemerlang atas kertas kerana kecekapannya menghafal silibus sahaja. Akhirnya, sekali dicuba di alam realiti, tersungkur jatuh dengan sekali cubaan sahaja. Kerana itu, bagi saya soalan peperiksaan perlu diolah dalam bentuk yang lebih praktikal dan mementingkan kefahaman berbanding hafalan semata-mata.

Tidak dinafikan kita inginkan pelajar menghafal, tetapi adalah hafalan berserta kefahaman sehingga bila dibawakan satu soalan dan situasi mencabar, ia mampu menjawab dan mengadaptasikan formula hafalannya dalam konteks semasa. Mampu memperkembangkannya dan bukannya hafalan kosong.

Tukang Masak da Chef

Jika anda bagaimana seorang tukang masak biasa menjadi Chef yang hebat. Jawabnya, adalah dengan mempelajari dan menghafal resipi asal dari seorang guru, kemudian mencuba dan mempelbagaikan ramuan sendiri. Akhirnya lahirlah resipinya sendiri dan rasa tersendiri. Resipi asal hanya menjadi titik mula untuk menjadi kreatif. Itulah nilai tambah yang dikehendaki dalam proses menuntut ilmu. Iaitu memperkembangkan ilmu.

Mungkin kerana itu, pendedahan berpersatuan dan berprogram di universiti amat penting dalam pembentukan graduan yang cekap dan kreatif dalam menangani masalah dan soalan-soalan panel temuduga.

Melalui tulisan ringkas ini, saya akan cuba mencoretkan beberapa perkara penting yang perlu diambil perhatian oleh seseorang calon temuduga. Sudah pasti bukan semua aspek sempat untuk saya coretkan, terutamanya saya bukanlah seorang pakar bab pengurusan dan temuduga. Namun masih boleh berkongsi pengalaman.

Kelemahan Calon

Secara ikhlas, terdapat beberapa kelemahan nyata bagi kebanyakan calon-calon, kelemahan tersebut juga berulang-berulang.

Soalan Biasa


Tidak kiralah samada interview di dalam Bahasa Inggeris, Melayu atau Arab, soalan awal adalah :

"Please introduce yourself" atau "Sila perkenalkan diri anda"

Ini adalah ayat biasa yang digunakan oleh panel untuk memulakan sesi temuduga.

Jawapan calon bagaimana?

"Saya berasal dari kampung sekian, sekian..adik beradik 11 orang, saya anak yang sulong, ibu bapa saya bekerja itu dan ini"

"saya sekolah tadika di..., "

"Saya sudah berkahwin dah punyai ....anak"

Bagi saya, jika calon menjawab seperti jawapan di atas, ia adalah suatu kekurangan pada minda calon dan 'disadvantages' buat calon tersebut.

Ini kerana calon sepatutnya memfokuskan pengenalan diri dalam hal yang berkaitan dengan kerjaya yang diminta sahaja.

Cukup memfokuskan kepada bahagian berikut :

1) Kelulusan & Pendidikan formal: Pendidikan Sekolah Menengah dan Universiti sahaja serta kaitan apa-apa subjek yang diambil dengan kerja yang dipohon.

2) Tempat bertugas sekarang (jika bekerja, jika tidak sebutkan pengalaman di Universiti seperti Exco persatuan dan lain-lain)

3) Pengalaman dan kemahiran yang ada dan kaitannya dengan tugas yang dipohon.

Saya kira, tiga point tadi sudah cukup, tidak perlu menghuraikan silsilah keluarga, nama emak, nama atuk, kahwin, anak, kampung dan lain-lain. Ia hanya menunjukkan ketidakmatangan calon.

Panel biasanya menyoal soalan ini untuk menilai tahap fokus calon dalam menjawab soalan dan kaitannya dengan kerja yang diminta. Bukan untuk berkenalan dengan calon.

Tahap Satu

Selapas soalan pertama, panel biasanyaakan cuba memperkembangkan soalan dari jawapan pertama calon, terutamanya dalam soal :

1) Panel akan melihat keputusan peperiksaan dan subjek yang diambil calon di Universiti dan akan mengutarakan soalan berkenaannya. Justeru, calon mestilah cuba ulangkaji terlebih dahulu sedikit isi penting subjek yang berkaitan dengan tugasan yang diminta.

Sebagai contoh : Jika seseorang calon memohon jawatan Syariah Executive di sebuah Islamic Bank.

Sudah tentu panel akan cuba menguji ilmu dan kefahaman subjek Fiqh Muamalat yang diambil calon ketika di universiti. Demikian juga subjek Qawaid Fiqh dan lain-lain yang berkaitan.

2) Tugas yang calon lakukan sekarang (sekiranya ia sedang bertugas) dan kaitan yang boleh menyokong kerjayanya sekarang.

Tatkala itu, calon mestilah bersedia dengan segala point yang dapat mengaitkan kerjaya yang dipohon. Walaupun ia dari dua displin yang berbeza.

Sebagai contoh, calon seorang siswazah masih bertugas sebagai cashier di sebuah pasaraya (kerja sementara menunggu yang sesuai dengan kelulusannya), dan sekarang calon memohon tugas sebagai Eksekutif Akaun di sebuah syarikat swasta.

Maka calon mestilah berupaya mengaitkan faedah kerjayanya sebagai cashier dengan tugasan yang dipohon. Calon mestilah kreatif berfikir dan mengaitkannya, paling kurang pun sekurang-kurangnya sebutlah bahawa dengan kerjaya sebagai juruwang itu, anda sudah terdedah dengan suasana pekerjaan, membuat laporan, menerima arahan supervisor dan lain-lain"

Bagi saya, kemampuan calon untuk mengaitkannya dikira sebagai satu merit baik buat calon.

3) Mengapa memohon kerja ini sedangkan anda sudah bekerja sekarang?

Ini soalan yang amat biasa bagi semua jawatan. Setiap alasan anda adalah amat penting untuk panel menilai pemikiran anda dan perancangan kerjaya anda. Kematangan dalam jawapan pastinya banyak membantu.

Kenalan saya pernah memberitahu bahawa banyak calon bumiputra gagal memberikan jawapan yang baik dalam soalan ini. Malah hingga ada yang mengatakan :

"Tak pelah, jika tak dapat jawatan ni pun saya tak la kisah sangat pun sebenarnya"

Kata sebegini adalah satu kesilapan besar.

4) Mengapa kerap menukar kerja?


Soalan ini amat relevan dan penting bagi panel iaitu dalam situasi anda pernah bekerja di pelbagai syarikat dan organisasi sebelum ini, atau kata lainnya, 'melompat-lompat'.

Mereka pasti akan bertanya sebab-musabab banyak melompat, malah sebahagian Managing Director dalam sektor 'Oil & Gas' pernah berkata kepada saya :

"Semua calon yang dilihat banyak melompat dari syarikat ke syarikat dalam tempoh kurang setahun atau dua tahun, awal-awal kami dah reject"

Lihat, malah dalam kebanyakan sektor swasta mereka akan menilai tahap kesetiaan anda dengan satu syarikat. Mereka tidak mahu anda melakukan demikian kepada syarikat mereka nanti. Jawapan konkrit perlu anda sediakan.

Tanpa jawatan konkrit, kebanyakan majikan akan menggangap individu yang kerap melompat sebagai :

1) Tidak setia kepada satu-satu organsasi.

2) Gila pangkat.

3) Jenis bermasalah dan pastinya masalah di tempat lama.

4) Pengejar kenaikan gaji secara rakus. Iaitu dengan cara melompat-lompat.

5) Kurang kemahiran khusus dalam satu bidang kerana asyik melompat.

6) Kurang kemahiran interpersonel

Tahap Kedua

Tahap seterusnya, panel biasanya akan mula menguji sekaligus :

1) Tahap kemahiran ilmu dalam bidang kerja yang dipohon.

2) Cara penyampaian jawapan termasuk cara pandangan mata, cara tangan semasa bercakap

3) Tahap keyakinan semasa menjawab soalan.

4) Tahap kedinamikan calon semasa menjawab.

5) Minat calon dalam kerjaya yang dipohon.

Ini adalah antara fokus utama seorang panel. Namun, jika jawatan yang dipohon adalah sebagai eksekutif sahaja. Biasanya panel akan bersifat lebih toleransi kerana jawatan eksekutif adalah satu jawatan yang masih dikira kecil di dalam sebuah organisasi dan syarikat. Justeru, tahap ilmu dan kemahiran tidaklah menuntut satu tahap yang tinggi.

Bagaimanapun, sesiapa yang mampu menunjukkan tahap kemahiran dan ilmu dengan cemerlang sudah tentu lebih baik.

Bagaimanapun point 2,3,4 dan 5 masih amat penting buat calon, walaupun hanya bagi jawatan eksekutif.

Banyak kekurangan dikenalpasti di kalangan graduan kita dalam hal ini. Antaranya :-

1) Tidak yakin dengan jawapan. Ada dua jenis soalan dalam temuduga, yang pertama soalan fakta dan yang kedua soalan bukan fakta.

Bagi soalan yang memerlukan fakta tepat, jika calon tidak mampu menjawab, mereka masih perlu menunjukkan keupayaan untuk merujuk kepada sumber-sumber tertentu.

Bagi soalan yang memerlukan pandangan bebas bukan fakta; keyakinan amat penting. Keyakinan itu perlu dizahirkan melalui cara dan intonasi bercakap, memek muka dan sedikit pergerakan tangan.

Ini tidak, bila ada yang tidak boleh jawab soalan fakta, mulalah terganggu pemikirannya sehingga semua jawapan selepas itu tidak yakin. Apatah lagi jika diprovokasi oleh panel seperti katanya,

"Anda sebenarnya tidak layak dan belum bersedia untuk jawatan ini"

2) Tidak menunjukkan bakat dan kemampuan untuk menyumbang. Ini adalah aspek penting dalam sebuah temuduga, calon mesti menunjukkan minat untuk menyumbang dan mempelajari jika diterima sebagai eksekutif, tunjukkan minat dan keghairahan untuk belajar, dan bukannya sekadar "InshaAllah" dengan lemah longlai serta ayat-ayat yang tidak bermotivasi.

Kebanyakkan panel temuduga ingin melihat bakat calon untuk diperkembangkan kelak. Mereka tidaklah mengharapkan anda sehebat orang yang punyai pengalaman 10 tahun. Apa yang diharapkan adalah kesediaan dan pembuktian bahawa anda adalah seorang calon yang berbakat.

3) Merendah diri. Benar, merendah diri adalah satu sifat yang terpuji dalam Islam tetapi semasa temuduga calon perlu menunjukkan dan menaikkan kebolehan diri. Bukan meninggi diri dalam bentuk melampau dan 'over' tetapi cukup sekadar menunjukkan kedinamikan diri dan kelayakan anda untuk jawatanyang dipohon.

4) Tidak Relaks & Kelihatan Tertekan. Calon perlu relaks dan kelihatan selesa semasa temuduga. Tenangkan diri dan jangan rasakan anda dalam sebuah temuduga. Ia mudah menganggu debaran hati dan jantung anda. Bayangkan anda sedang berbincang dengan guru sahaja.

Bagi sektor swasta, kemampuan calon menunjukkan ketenangannya dan relaksnya dalam temuduga mampu memberi kredit kepada calon. Ia membuktikan calon adalah orang yang boleh menanggung beban dan stress kerja swasta yang biasanya sibuk dan tertekan.

Tahap akhir

Sebagai ringkasan dalam tulisan ini, panel akan melihat kepada gaji semasa anda, dan gaji yang dipohon.

Ini sebenarnya adalah satu proses ujian kematangan yang hebat. Calon mesti berhati-hati agar tidak dihentam dan ditertawakan.

Justeru, 'expected salary' mestilah melihat kepada 'salary scale' di dalam pasaran dan gaji calon sekarang.

Untuk itu, calon mesti membuat kajian tahap gaji seorang eksekutif di bidang perbankan sebagai contoh. Atau sector pendidikan dan lain-lain. Jangan membuka kelemahan diri dengan memohon gaji seorang pengurus atau gaji seorang pekerja kilang sahaja.

Jangan letak terlalu tinggi dan jangan tersilap minta terlalu rendah berbanding kelulusan anda.

Jika anda seorang yang cemerlang dan punyai sarjana yang specifik dalam jawatan dan bidang tugas yang dipohon, lihat pula sektor apa, jika dalam sektor perbankan Islam sebagai contoh, jangan letak kurang dari RM 3000 sebulan.

Jika calon meletakkan bawah dari RM 3000 dengan kreteria yang disebut di atas, ia menunjukkan calon kurang mengkaji dan kurang matang dalam sektor pekerjaan.

Jika calon punyai pengalaman 2 tahun, jangan pula letak gaji dipohon sebanyak RM 6000. Sudah tentu akan ditertawakan oleh panel, jika tidak di hadapan calon, dibelakang sudah tentu agaknya.

Sebenarnya banyak aspek yang perlu dilihat dalam meletakkan gaji yang dijangka. Termasuk aspek :

1) Saiz syarikat : Syarikat besar atau kecil, tempatan atau antarabangsa. Semuanya punyai 'scale' yang berbeza.

2) Jenis sektor : Kejuruteraan, Perbankan dan Kewangan, Pendidikan, Konsultan dan lain-lain. Ini juga banyak berbeza.

3) Jenis kemahiran : jenis kemahiran khas atau biasa. Kemahiran yang mudah dijumpai di pasaran adalah lebih murah dan yang sukar. Sebagai contoh ; calon yang punyai kemahiran Fiqh Mualamat dan Perbankan Islam amat sukar ditemui dalam pasaran, hasilnya calon yang punyai pengalaman boleh meletakkan permohonan sedikit tinggi.

4) Jenis jawatan : Ia amat banyak mempengaruhi gaji jangkaan. Termasuklah nama jawatan, iaitu eksekutif, Eksekutif Kanan, Pengurus, Pengurus Kanan dan lain-lain. Juga dari aspek, jawatan tetap, kontrak atau separuh masa. Semua mempunyai scale masing-masing.

Justeru, calon perlu merujuk kepada mereka yag berpengalaman untuk menentukan gaji jangkaan. Jangkaan yang tepat pula pastinya akan ditanya oleh panel.

"Mengapa anda layak dengan gaji sebanyak ini?"

Jawapan perlu disediakan dari awal. Elok juga disebutkan kepada panel bahawa ia terbuka untuk perbincangan. Tatkala itu, panel akan bertanya lagi;

"Berapa minimum yang anda boleh agaknya?"

Sekali lagi anda perlu menyiapkan jawapan dari awal.

Oleh kerana biasanya soalan ini di akhir temuduga, calon juga boleh menilai serba siedikit prestasinya dan respon panel temuduga dalam meletakkan aras minimum gaji yang dijangka. Jika panel kelihatan menyukai anda dan anda juga kelihatan 'performed' dalam temuduga, bolehlah anda nilaikan gaji minimum yang sedikit tinggi. Demikian sebaliknya.

Soalan Penutup

Biasanya, soalan penutup panel temuduga adalah:

"Do you have any question?" atau " Saudara/i ada apa-apa soalan?"

Kebanyakan calon akan mengatakan ‘Tiada soalan"

Bagi saya, ia sekali lagi satu tindakan yang kurang tepat.

Panel sebenarnya ingin menilai minda anda terhadap kerja yang dipinta. Justeru lebih baik anda bertanya, pastikan pertanyaan adalah standard dan menunjukkan anda seorang yang berpandangan jauh. Seperti tanya berkenaan masa depan syarikat, peluang karier bersama syarikat, tahap kestabilan syarikat dan lain-lain. Bagaimanapun, jika calon terlalu tidak 'performed' di peringkat awal temuduga, soalan-soalan besar ini mungkin tidak perlu kerana akan membosankan panel.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda :-

إن الله عز وجل يحب إذا عمل أحدكم عملا أن يتقنه

Ertinya : Sesungguhnya Allah s.w.t menyukai seseorang kamu apabila ia melakukan sesuatu kerja, ia sentiasa memperkemas dan menekuninya" (Riwayat At-Tabrani, terdapat komentar terhadap seorang perawinya iaitu Mus'ab bin Thabit, Ibn Hibban men ‘thiqahi'nya , dan majority melemahkannya)

Menurut sebuah hadis sohih pula :

إِنَّ اللَّهَ كَتَبَ الْإِحْسَانَ على كل شَيْءٍ فإذا قَتَلْتُمْ فَأَحْسِنُوا الْقِتْلَةَ وإذا ذَبَحْتُمْ فَأَحْسِنُوا الذَّبْحَ وَلْيُحِدَّ أحدكم شَفْرَتَهُ فَلْيُرِحْ ذَبِيحَتَهُ

Ertinya : "Sesungguhnya Allah s.w.t telah mewajibkan al-ihsan (professional, ketekunan dan ketepatan) dalam semua kerja, maka apabila kamu ingin berburu maka perkemaskan perburuanmu, apabila kamu ingin menyembelih maka perelokkanlah cara pemyembelihanmu, hendaklah ditajamkan alat sembelihanmu agar dapat merehatkan binatang yang disembelih" ( Riwayat Muslim, 3/1548 )

Kedua-dua hadis ini menganjurkan kecekapan dan professionalism dalam kerja. Tingkatkan ilmu dan kemahiran bermula dari proses temuduga. Moga Allah bersama kita sentiasa.


sumber :
http://www.zaharuddin.net/a

Wednesday, April 1, 2009

Lu Pikir a Sendiri

Aku termenung sebentar sambil berfikir.
Bukannya Angau Lorh!!
(Maaf mungkin catatan aku pada kali ini panjang. Tetapi diharapkan ada manfaatnya. Setiap manusia tidak terlepas dari kesilapan tetapi boleh belajardan berubah dari kesilapan.Segala teguran amatlah dialu-alukan.)


Aku teringat akan kuliah yang disampaikan oleh ustaz Aasin,salah seorang warden di SMKAK. Kuliahnya yang berkisar tentang kurangnya sikap umat Islam yang suka membaca. Memang aku bersetuju. Maaflah jika salah.


Seingat aku beliau ada menjelaskan peristiwa yang berlaku di dewan Parlimen Israel. Ketika itu, ada seorang parlimen Yahudi memberikan cadangan supaya perancangan mereka menghancurkan Islam dibukukan. Dia kemudian diajukan soalan apakah tidak dikhuatiri yang umat Islam akan mengetahuinya dan sedar akan perancangan mereka. Ahli parlimen tersebut menjawab yang dia yakin umat Islam pasti tidak akan mengetahuinya disebabkan oleh sikap mereka yang kurang gemar membaca.

Naaaah....!! Tidak malukah kita sehingga diperlecehkan sedemikian rupa. Sudah terang lagi bersuluh. Sampai bila kita hendak sentiasa berada di mata pandangan masyarakat bukan Islam sebagai umat yang mundur dan sentiasa dipandang rendah. Ayuh. Sebagai ingatan kepada diri aku terutamanya sama-sama kita belajar dari kesilapan ini.


Pada pendapat aku,tanpa sikap ini, umat Islam mudah terpengaruh dengan budaya dan pemikiran masyarakat asing. Mereka hanya membabi buta menjadikannya sebagai gaya kehidupan tanpa menghirau,mengkaji atau mengetahui motif disebaliknya. Semuanya bermula dari sikap kurang gemar membaca. Inilah akibatnya apabila kita meminggirkan Islam dari kehidupan kita. Islam tidak hanya mengajar kita tentang ibadat semata-mata tetapi menyentuh seluruh aspek kehidupan serta kemajuan bukannya keburukan. Lagipun, wahyu pertama yang diturunkan kepada Rasullah berkaitan dengan soal perintah penekanan tentang bacaan.Iqra'.bacalah. Malangnya, hati kita tidak pernah terbuka dan asyik terleka dengan kehidupan yang sementara ini. Buktinya lagi, lihat sajalah kita begitu mudah menyambut perayaan dari budaya luar. Sebagai contoh iaitu perayaan April Mop.
Pedulikah kita??

Perayaan April Mop atau April Fool ini sebenarnya ada kaitan dengan kejatuhan pemerintahan Islam di Sepanyol. Aku akan cuba kemukakan kisahnya berdasarkan maklumat yang diperolehi. Harapan aku,janganlah kita pertikaikan kesasihan fakta ini. Tetapi seharusnya kita pertikaikan mengapa kita jadikan budaya ini sebahagian dari kehidupan kita yang perlu disambut pada saban . Sedangkan perbuatan menipu atau sebaliknya dalam perayaan tersebut adalah sama sekali ditegah dalam ajaran Islam.
Harapan aku,sama-sama kita dapat berubah atas nama tuhan ALWAHID dan diharapkan perubahan kita akan dibalas dengan AL-FIRDAUSI..






Berikut antara petikan maklumat yang aku perolehi:
Perayaan April Mop yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berawal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Mop atau The April’s Fool Day berawal dari satu episode sejarah Muslim Spanyol di tahun 1487 atau bertepatan dengan 892 H. Sebelum sampai pada tragedi tersebut, ada baiknya menengok sejarah Spanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol berangsur-angsur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah bisa dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes , Bordeaux , Lyon , Poitou , Tours , dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang berupa pegunungan.

Islam telah menerangi Spanyol. Karena sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mempraktekkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Qur'an tapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Qur'an. Mereka selalu berkata tidak untuk musik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Spanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Spanyol, namun mereka selalu gagal. Telah beberapa kali dicoba tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah mata-mata untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Spanyol. Akhirnya mata-mata itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Spanyol, yakni pertama-tama harus melemahkan iman mereka dulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara gratis ke dalam wilayah Spanyol. Musik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari ketimbang baca Qur’an. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya meniup-niupkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Spanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Spanyol jatuh dan bisa dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang idbantai, juga penduduk sipil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dihabisi dengan sadis.

Satu persatu daerah di Spanyol jatuh, Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk-penduduk Islam di Spanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentara-tentara Kristen terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan sudah sepi, tinggal menyisakan ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan genangan darah, tentara Salib mengetahui bahwa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentara Salib itu meneriakkan pengumuman, bahwa para Muslim Granada bisa keluar dari rumah dengan aman dan diperbolehkan berlayar keluar dari Spanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Spanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Spanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentara Salib.
Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam diperbolehkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.
Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentara Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara Salib menggeledah rumah-rumah yang telah itinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentara Salib itu membakari rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan hanya bisa terpana ketika tentara Salib juga membakari kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak bisa berbuat apa-apa karena sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anaknya yang masih kecil-kecil. Sedang tentara Salib itu telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.
Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara Salib itu segera membantai dan menghabisi umat Islam Spanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentara Salib terus membunuhi warga sipil yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristen setiap tanggal 1 April sebagai April Mop (The Aprils Fool Day).

Bagi umat Islam April Mop tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seiman disembelih dan dibantai oleh tentara Salib di Granada, Spanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak pantas jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan ikut merayakan April Mop, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Mop, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan massal ribuan saudara-saudaranya di Granada, Spanyol, beberapa abad silam

Saturday, March 28, 2009

Maafkan AKU

Sekalung tahniah diucapkan kepada rakyat Malaysia.
Nampaknya mereka sudah mula sedar dan terbuka minda.

Keprihatinan mereka terhadap perubahan iklim dan isu kepupusan sumber tenaga terbukti apabila kita menjadi salah satu negara paling ramai menawarkan diri untuk bergelap bersama dunia sempena acara Earth Hour tahun lepas.

Acara kesedaran alam sekitar itu kini dianjurkan secara berkala setiap tahun dan dipromosikan secara besar-besaran oleh Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF).

Tahun lepas berpuluh-puluh monumen ikon dunia termasuk Opera House di Sydney, jambatan San Francisco malah tidak ketinggalan seluruh kampus Universiti Sains Malaysia (USM) telah menyahut cabaran untuk bergelap selama satu jam.

Seperti tahun sebelumnya, Earth Hour 2009 akan berlangsung pada hari ini serta bakal dijayakan oleh sekurang-kurangnya 75 negara.

Earth Hour tahun ini turut disokong oleh stesen televisyen tempatan, 8TV, stesen radio Hot FM dan beberapa mercu tanda negara termasuk Menara Kuala Lumpur (KL Tower), Angkasapuri, Sunway Pyramid dan Mid Valley Megamall.

Lihatlah sekarang ini pelbagai kempen berlumba-lumba dijalankan oleh pelbagai saluran pihak media massa ini bagi membantu menjayakan matlamat program ini.

"Namun maafkan aku dunia, aku tidak mampu menyahutnya. "

Bukan aku tak prihatin, bukan aku tak peduli.

Namun aku tak mampu menyahut seruan tersebut di saat rakyat Palestin terpaksa bergelap bukan disebabkan Earth Hour, tetapi disebabkan ketidakprihatinan dunia terhadap nasib dan kesengsaraan yang terpaksa mereka tanggung akibat daripada kezaliman kerajaan Zionis Israel!

Apakah selama ini kita tidak sedar atau sengaja memekakkan telinga saja??

Disini, ingin aku tegaskan sebagai peringatan untuk diri aku terutamanya serta kalian semua..

"Membantu mangsa di GAZA serta PALESTIN adalah satu KEWAJIPAN bagi KITA"

Ramai ulama yang memberikan pandangan sbegitu.Hairan juga aku terhadap keunikan sikap masyarakat Malaysia terutamanya umat Islamnya.

Mereka begitu marah sekali dengan tindakan Israel yang mengganyang hebat umat Islam di Gaza,tetapi dalam masa yang sama mereka tetap juga masih menggunakan barangan dari Israel dan sekutunya.
Dimanakah ketegasan kita terhadap isu ini. Adakah kita lebih suka diketawakan serta dimain-mainkan oleh musuh-musuh Islam dengan sikap kita yang hanya hangat-hangat taik ayam sahaja. Harap sama-sama kita fikir-fikirkan.Ayuh kita bangun bersama memboikot barangan Israel serta sekutunya. Buktikan umat Islam boleh bangkit serta bersatu padu. Ayuh!!!

Satu lagi yang membingungkan aku!!Kenapa tidak ada mana-mana badan antarabangsa melancarkan kempen memboikot walau sejam barangan Israel, kenapa tidak melancarkan kempen mengutuk walau sejam terhadap Amerika Syarikat, kenapa tidak ada mana-mana badan atau NGO melancarkan kempen membenci Ehud Ohlmert dan sekutunya walau sejam di atas tindakan zalim mereka.mungkin ada yang mempertikaikan, apa relevannya kemusnahan alam dan kezaliman Israel, namun aku tetap berpendirian kemusnahan alam bermula disebabkan manusia sendiri zalim terhadap manusia yang lain

di atas sebab itu aku memohon maaf, meminjam kata bekas Menteri Besar Perak,
Saya Pohon Derhaka!









disunting oleh : PLX Muhammad Khairul Adham Bin Mat AKhir
sumber dari http://syahrilkadir.wordpress.com

Tuesday, March 24, 2009

Kehidupanku Selepas Result SPM

Setiap hari aku pasti mengeluh panjang.
Kebosanan yang aku alami sekarang benar-benar menguji minda dan fizikal aku. Lebih hebat dari latihan PLKN yang pernah aku ikuti. Setelah menanti kemunculan SPM yang membawa seribu satu harapan dalam tempoh yang agak lama, sekarang aku terpaksa menanti tawaran belajar yang bakal menjemput aku pula.
Menanti lagi?? Itulah realitinya. Keadaan yang meletihkan tetapi tidak berpeluh. Itulah Bosan.

Aku sekarang mencari-cari pekerjaan yang
sesuai bagi mengantikan pekerjaan aku sebagai pengurus Shell dahulu.(rujuk catatan aku mengenai dari pengganggur ke pengurus)
Sudah hampir dua minggu aku melepaskan jawatan tersebut. Pengalaman bekerja dan berkawan di sana benar-benar mengukir kenangan indah dalam hidup aku. Banyak benda yang aku belajar. Tetapi aku juga bersyukur,selepas berhenti kerja, kulit aku yang hitam akibat bekerja di bawah sinaran terik matahari,sudah mula cerah serta menawan seperti dahulu.

Hehehe...Alhamdulillah.

Jika diikutkan, berat hati aku mahu melepaskan jawatan tersebut. Gaji yang ditawarkan juga cukup lumayan bagi aku yang masih belum berumah tangga,iaitu RM500. Tetapi setelah aku bertanya dan menyiasat latar belakang syarikat tersebut, aku tak teragak-agak untuk melepaskannya. Syarikat tersebut yang dimiliki kerajaan Belanda dikatakan pernah kontroversi dengan perbuatan ahli parlimen mereka yang menghina nabi dengan muka kosong tanpa menghirau sensitiviti umat Islam. Cukup setakat itu, aku enggan menghurai panjang. Kalau hendak mengetahui dengan lebih lanjut, rajin-rajinkan diri untuk mencarinya sendiri.
Sekarang aku kembali menjadi pengganggur. Aku tak pernah menyesal berhenti kerja. Kata-kata senior aku dahulu masih terngiang-ngiang di fikiranku,

"Rezeki ini datang dari ALLAH, kalau kita buat benda yang baik pada agamaNya, pasti ALLAH akan tolong kita kembali”

Lebih kurang macam tu lah kata-katanya.
Aku cukup berpegang kuat dengan kata-kata tersebut. Memang benar apa yang dikatakan, setelah aku berhenti kerja. Banyak kerja kosong yang aku temui seperti menjadi cashier di cc. Tetapi,sayangnya entah kenapa waktu itu aku menolak.

Adoy!! (sambil mengelengkan kepala) Menyesal pulak aku.
Aku juga diminta dari YB Kubang Rotan untuk menolongnya di pejabat Pusat Khidmat Wakil Rakyat Kubang Rotan. Aku hanya tersenyum dengan malu. Aku menganggap mungkin dia hanya melawak sahaja.

Sekarang aku terpaksa menghadapi keadaan yang dinamakan BOSAN. Tetapi, bila difikirkan kembali. Inilah masa yang sesuai untuk aku memperkemaskan diri aku dalam segala bidang yang aku masih lemah terutamanya dalam bidang agama dan komunikasi bahasa. Mungkin BOSAN inilah yang dikatakan ujian berbentuk nikmat kesenangan. Tuhan mungkin ingin menguji kita dengan ilmu yang kita pelajari sejak di bangku sekolah dengan melihat bagaimanakah kita memanfaatkan atau mengamalkannya. Cuba kita belek kembali surah Al-Asr yang menceritakan betapa ruginya manusia terhadap masa. Begitu juga dengan kata-kata hikmah dan pujanggga. Jangan kita melihat sesuatu perkara dari sudut keburukannya saja, tetapi cubalah sedaya mencari hikmah disebaliknya..................................................

P/s: kalau ada sesiapa yang ada jumpa kerja kosong,jangan lupa bagitau ak.hehehe

Friday, March 20, 2009

AWAS kamu semua

Maklumat Tergempar
Saya baru sahaja menerima maklumat ini dari sahabat saya. Ish2....Menurut maklumat tersebut,terdapat website islamik yang sengaja dibuat oleh puak yahudi Laknatullah. Tak guna dan mangkuk hayunkan mereka ni?? Ada saja benda nak buat untuk merosakkan agama kita?? Tapi yang hairannya kita ini,tak pula seserius macam mereka hendak berusaha untuk menghancurkan mereka kembali?? Kalau hendak tahu, mereka ini cuba dan sedang menyebarkan fahaman yang bertentangan dengan Al-Quran dan Assunnah untuk menyesatkan kita. Justeru, saya ingin menyebarkan maklumat ini kepada anda. Jika tidak, seluruh umat Muslim di dunia akan memperolehi informasi yang salah dan keliru tentang Islam. Tidak hairanlah selepas ini akan muncul pelbagai ajaran sesat seperti ayah pin,kahar dan macam-macam lagi yang sukar dibendung andaikata perkara ini tidak ketahui umum.
Waspadalah terhadap website di bawah ini:
1. www.answering-islam.org
2. www.aboutislam.com
3. www.thequran.com
4. www.allahassurance.com

Sebarkan maklumat ini kepada rakan-rakan anda
Ingat orang yang tersayang
Anda pasti mampu menyebarkanya
Jangan Lupa Taw
(^_^)